Král Šumavy a Povídky z hranice - Kalčík, Rudolf: 1923-1980 (Máj, 1961)
Hraniční čára v šumavských lesích, horách a slatinách, život našich pohraničniků, jejich boj s narušiteli, to je svět, který nám objevil Rudolf Kalčík ve svém dramatickém Králi Šumavy a v cyklu poutavých povídek z hranice.