Odyseus, bronz a krv - Lenčo, Ján: 1933-2012 (Meteor, 1982)
Rozsiahly historický román, v ktorom autor siahol po veľkej homérskej téme a interpretoval ju po svojom. Cez známy príbeh o Odyseovi pripravil vtipnú demytizáciu antiky, originálny hold človeku a poznanie stálych mravných hodnôt, životných istôt a oprávnenosti boja za dobro...