Pozornosť : (L'attenzione) - Moravia, Alberto: 1907-1990 (Máj, 1967)
Román o písaní románu, ktorý v dvoch častiach, tj Prolog a Denníku, rozpráva o ľavicovo orientovanom novinári meštiackeho pôvodu, ktorý si utvoril mýtus o ľudu ako o jedinom nositeľovi všetkého, čo je vo svete autentickej a ožení sa preto s krajčírkou. Raz však pochopí, že svoju ženu pre veľké povahové rozdiely nemiluje a náhle všetko, čo sa mu až doteraz zdalo autentickej sa mu prevracia v neautentické. Pretože túži napísať román s maximálnou mierou autenticity, začne pozorovať život-odtiaľ názov Pozornosť-a zameriavať sa na veci podstatné a vedie si o všetkom denník, ktorý sa má stať základom jeho románu.