Bľabot a bes. Svätyňa (The Sound and the Fury. Sanctuary) - Faulkner, William: 1897-1962; Vilikovský, Ján: 1937-; Gális, Jozef: 1939- (Bratislava Slovenský spisovateľ, 1978)
Epopeja o malom mestečku Oxford v štáte Mississippi. Bľabot a bes zobrazuje úpadok compsonovskej rodiny videný očami viacerých členov. Je to experimentálne a čitateľsky veľmi náročné dielo, kým Svätyňa, román priam škandalózny, je modernou krutou moralitou, kde každého stihne trest, i keď nie za zločin, ktorý spáchal...
William Faulkner a jeho svet. Život a dielo.
Keywords: romány autorské; spoločenské romány; psychologické romány; epopeje; Faulkner, William, celým m. William Cuthbert Faulkner (americký básnik a prozaik. Je považovaný za zakladateľa južanskej literatúry 20. storočia. Nositeľ Nobelovej ceny za literatúru - v r. 1949. * 25.09.1897 New Albany, Mississippi, USA ľ ć 06.07.1962 Byhalia, Mississippi, USA); rodinné prostredie; próza; americká literatúra - texty; Vilikovský, Ján (slovenský prekladateľ, teoretik prekladu a pedagóg. Pracoval ako redaktor vo vydavateľstve Slovenský spisovateľ, neskôr ako šéfredaktor a riaditeľ vydavateľstva Tatran. Pôsobil aj ako veľvyslanec SR vo Veľkej Británii. Následne viedol Literárne informačné centrum a stal sa docentom a neskôr dekanom na FF UMB v Banskej Bystrici. * 13.07.1937 Palúdzka, teraz súčasť Liptovského Mikuláša, Slovensko -)