Katka (Kaška Kariatyda) - Zapolska, Gabriela: 1857-1921; Zapletalová, Vendulka: 1917-2005; Hamr, Vladimír; Novotný, Leo: 1931-; Albich, Milan: 1925-2000 (Praha Lidové nakladatelstí, 1970)
Katka prichádza z vidieka do mesta pracovať ako slúžka, kde zanedlho umiera, zničená fyzicky aj psychicky...
Keywords: Zapolska, Gabriela (bola poľská spisovateľka, dramatička, prírodovedec, feuilletonist, divadelná kritička a divadelná herečka. Zápoľska napísala 41 hier, 23 románov, 177 poviedok, 252 diel žurnalistiky, jeden filmový scenár, a viac ako 1500 listov. Nar. 30.03.1857 Pidhaitsi (Podhajce) u Luck, Rakúsko-Uhorsko - 21.12.1921 Lwów, Poľsko); romány autorské; realistické romány; romány o láske; próza; poľská literatúra - texty; Zapletalová, Vendulka (bola česká nakladateľská redaktorka a prekladateľka z poľštiny. * 24.01.1917 Praha, Česko - 2005 Praha, Česko); Novotný, Leo (český výrvarný umelec, redaktor, grafik, typograf, ilustrátor, prekladateľ. * 28.03.1931 Praha, Česko -)