Vajanský zblízka: Výber z listov - Vajanský, Svetozár Hurban: 1847-1916 (Hviezdoslavova knižnica, 1987)
Mimoriadne zaujímavé sú Vajanského listy z väzení (zo Segedina, z Banskej Bystrice a Vacova), kam sa dostal za nekompromisné novinárske články, zamerané proti maďarizácií a národnému útlaku Slovákov.Korešpodencia s členmi rodiny dokresľuje zasa najintímnejšie zázemie tohto slovenského spisovateľa a novinára. Nesporný je význam Vajanského listov pre poznanie životného a spoločenského prostredia, v ktorom autor žil a tvoril.