Od Silvestra do Troch kráľov: Olejkár. Korytnické poháriky. Divadlo duchov nad Tatrami - Hurban, Jozef Miloslav: 1817-1888 (Slovenská tvorba, 1975)
Dej sa odohráva v čase od Silvestra do Troch kráľov. Začína sa na Silvestra u Ďorďa Šúplatu, bohatého starého mládenca. Chce dostať za ženu Ľudmilu Hovorkovú, vnučku bohatej vdovy, avšak o Ľudmilinu ruku sa uchádza aj slovenský spisovateľ Jaroslav Milenský. Keď Milenský odchádza z domu, príde k nemu jeho priateľ Brožek a začnú sa zhovárať o všelijakých veciach. Brožek odchádza a upozorní priateľa na to, že má konkurenta, no nepovie mu koho. Na pytačky príde skôr Ďorďo. Stará Hovorková sa tomu veľmi tešila, lebo bola chamtivá ( rovnako ako Ďorďo ) a chcela, aby si jej vnučka zobrala niekoho bohatého. Ľudmila ho však nechcela, lebo ona ľúbila Milenského. Hneď za Šúplatom prišiel Milenský a vtedy sa zase potešila Ľudmila. Hneď ako Milenský prišiel, odviedla do vdova Hovorková do vedľajšej izby, lebo chcela, aby Ľudmila so Šúplatom ostali osamote. Ďorďo bol však celý bez seba, len koktal a ledva povedal, že si chce vziať Ľudmilu. Šúplata mal slúžku Ilonu...