Olejkár: Povesť z počiatku 14. storočia - Hurban, Jozef Miloslav: 1817-1888 1817-1888 (Čítanie študujúcej mládeže, 1977)
Jozef Miloslav Hurban patrí do generácie štúrovských prozaikov. Jednou z množstva próz, ktoré napísal, je próza olejkár. Dej v tomto diele sa odohráva na prelome 13.-14. Storočia v okolí Trenčína. Je sústredený okolo postavy Matúša Čáka. Hlavnou postavou diela je olejkár Hrabovec. Všetky postavy Hurban rozdelil na dve skupiny. Prvou je skupina Matúšových odporcov, napríklad Hrabovec, trenčiansky zlatník, druhou je skupina Matúšových prívržencov, ktorým je napríklad Vít. Rýchly dejový spád začína už v začiatku diela. V popredí stoja milenci Vít a Ľudmila, Hrabovcová dcéra. Pre svoju čistú lásku musia prekonávať rôzne prekážky. Hrabovcov život bol trpkým už od detstva. Spolu s trenčianskym zlatníkom kuli plány proti Matúšovi Čákovi. Olejkár bol u Matúša veľmi obľúbený a preto si ho zlatník vybral pre svoje plány. Jeho úlohou bolo pripraviť jed pre kráľa. Toto sprisahanie však odhalil Vít Hrabovcov učeň. Snaží sa ich plány prekaziť. To sa mu aj podarí. Odhalenie vinníkov patrí k najdojímavejším a najdramatickejš