Olejkár: Povesť z počiatku 14. storočia - Hurban, Jozef Miloslav: 1817-1888 1817-1888; 1817-1888 Noge, Július: 1931-1993; Rostoka, Vladislav: 1948-; Bosáková-Surová, Viera; Šulc, Daniel; Matúš Čák Trenčiansky: asi 1252-1321 (Bratislava Tatran, 1977)
Jozef Miloslav Hurban patrí do generácie štúrovských prozaikov. Jednou z množstva próz, ktoré napísal, je próza olejkár. Dej v tomto diele sa odohráva na prelome 13.-14. Storočia v okolí Trenčína. Je sústredený okolo postavy Matúša Čáka. Hlavnou postavou diela je olejkár Hrabovec. Všetky postavy Hurban rozdelil na dve skupiny. Prvou je skupina Matúšových odporcov, napríklad Hrabovec, trenčiansky zlatník, druhou je skupina Matúšových prívržencov, ktorým je napríklad Vít. Rýchly dejový spád začína už v začiatku diela. V popredí stoja milenci Vít a Ľudmila, Hrabovcová dcéra. Pre svoju čistú lásku musia prekonávať rôzne prekážky. Hrabovcov život bol trpkým už od detstva. Spolu s trenčianskym zlatníkom kuli plány proti Matúšovi Čákovi. Olejkár bol u Matúša veľmi obľúbený a preto si ho zlatník vybral pre svoje plány. Jeho úlohou bolo pripraviť jed pre kráľa. Toto sprisahanie však odhalil Vít Hrabovcov učeň. Snaží sa ich plány prekaziť. To sa mu aj podarí. Odhalenie vinníkov patrí k najdojímavejším a najdramatickejš
ím častiam diela. Odohráva sa na kráľovskom dvore. Hrabovec sa priznáva k svojej vine a vipije jed, pripravený pre kráľa. V posledných chvíľach života otvára svoje svedomie a vyjaví svoje posledné tajomstvo. V mladých rokoch ľúbil Hrabovec jedno dievča. V ich láske bola jediná prekážka. Dievča bolo chudobné a on bohatý pán. Z ich lásky vzišiel syn. Jeho mladá matka zomrela. Nešťastný Hrabovec dal chlapčeka do opatery jednej sedliačke a sám odišiel. Stal sa známym olejkárom. Keď chlapec vyrástol vzal si ho k sebe do učenia. Nik však nevedel, že tento chlapec je jeho vlastný syn. Tak vyšlo najavo, že Vít, Hrabovcov učeň je jeho syn. Toto Hrabovcovo priznanie spôsobilo sklamanie Vítovi a Ľudmile. Ich veľká láska sa nerúca, lež mení sa na bratskú a sesterskú. Ľudmila odchádza do kláštora a z Víta sa stáva nový olejkár. Olejkár je písaný štýlom, ktorý vo veľkej miere využíva prvky hovorovej reči. Tým sa veľmi priblížil k ľudu. Dielo je písané dosť zložitou vetou. Dej je popretkávaný peknými výstižnými prísloviami
a porekadlami. Olejkár, hoci je historickou prózou má čo povedať aj dnešnému ľudu.
Doslov (Július Noge). Poznámky a vysvetlívky.
Keywords: romány autorské; historické romány; 14. stor; satirické romány; povesti slovenské; próza; slovenská literatúra - texty; Hurban, Jozef Miloslav, celým menom Jozef Ľudovít Miloslav Hurban, pseudonymy Slavomil F. Kořennatý, Ľudovít Pavlovič, M. z Bohuslavíc, M. Selovský (bol prvý predseda Slovenskej národnej rady, slovenský spisovateľ, literárny historik, novinár, politik a organizátor kultúrneho života slovenského národného hnutia, evanjelický kňaz a vedúca osobnosť slovenského povstania 1848ľ1849. Pôvodne bol stúpenec Jána Kollára, neskôr Ľudovíta Štúra. Je po ňom pomenovaná planétka (3730) Hurban. * 19.03.1817 Beckov, Slovensko - 21.02.1888 Hlboké, Slovensko); Matúš Čák Trenčiansky (bol uhorský šľachtic a vojvodca. Svojich čias najmocnejší muž a vládca celého terajšieho západného a stredného Slovenska. Prezývaný i pán Váhu a Tatier. * asi 1252 - 18.03.1321 Trenčín, Slovensko); Noge, Július, pseudonym Juraj Vidovenec (slovenský literárny vedec, historik a kritik, 30.1.1931 Vidiná - 3.10.1993 Bratislava); Rostoka, Vladislav, maďarský Laszlo Rostocku (maďarskoý grafik, plagátov, typograf. Maďarská akadémia výtvarných umení Fakulta výtvarných umení. Nar. 18.05.1948 Köbölkút, Československo -)