Slovenskí žiaci: Obrázky zo života: Gotšalk. Zrínsky na Sihoti - Hurban, Jozef Miloslav: 1817-1888 1817-1888 (Slovenská tvorba, 1976)
Menej známa práca Slovenskí žiaci je literárnym dokumentom revolučnej činnosti Štúrovcov roku 1848. Zachovala sa v nej viacfarebná paleta tohto zložitého obdobia, ktorá cez súdobé historické procesy umožňuje hlbšie preniknúť do zložitej osobnosti J.M.Hurbana a spätne zas jeho prostredníctvom vidieť udalosti a autorove postoje k nim. Historický román Gottšalk je o christianizácii slovanského kmeňa Bodricov v 11. storočí. Základným problémom románu je rozpor medzi ideami, ktoré v tých časoch predstavovalo kresťanstvo a ich konkrétnou realizáciou. Zrínsky na Sihoti reprezentuje z množstva Hurbanových príležitostných básní najrozsiahlejšiu skladbu, ktorou autor nadviazal na literárne tradície a oslávil známu historickú postavu z protitureckého odboja.