Slovenskí žiaci: Obrázky zo života: Gotšalk. Zrínsky na Sihoti - Hurban, Jozef Miloslav: 1817-1888 1817-1888; 1817-1888 Bosáková-Surová, Viera; Noge, Július: 1931-1993; Krížik, Ján: 1943-; Štúrovci (Bratislava Tatran, 1976)
Menej známa práca Slovenskí žiaci je literárnym dokumentom revolučnej činnosti Štúrovcov roku 1848. Zachovala sa v nej viacfarebná paleta tohto zložitého obdobia, ktorá cez súdobé historické procesy umožňuje hlbšie preniknúť do zložitej osobnosti J.M.Hurbana a spätne zas jeho prostredníctvom vidieť udalosti a autorove postoje k nim. Historický román Gottšalk je o christianizácii slovanského kmeňa Bodricov v 11. storočí. Základným problémom románu je rozpor medzi ideami, ktoré v tých časoch predstavovalo kresťanstvo a ich konkrétnou realizáciou. Zrínsky na Sihoti reprezentuje z množstva Hurbanových príležitostných básní najrozsiahlejšiu skladbu, ktorou autor nadviazal na literárne tradície a oslávil známu historickú postavu z protitureckého odboja.
Slovo a čin J. M. Hurbana. Edičná poznámka. Poznámky a vysvetlívky.
Keywords: romány autorské; historické romány; 11. stor; 19. stor; Štúrovci; osobnosti literárne; biografické romány; spomienky; básne autorské; poézia; próza; slovenská literatúra - texty; Hurban, Jozef Miloslav, celým menom Jozef Ľudovít Miloslav Hurban, pseudonymy Slavomil F. Kořennatý, Ľudovít Pavlovič, M. z Bohuslavíc, M. Selovský (bol prvý predseda Slovenskej národnej rady, slovenský spisovateľ, literárny historik, novinár, politik a organizátor kultúrneho života slovenského národného hnutia, evanjelický kňaz a vedúca osobnosť slovenského povstania 1848ľ1849. Pôvodne bol stúpenec Jána Kollára, neskôr Ľudovíta Štúra. Je po ňom pomenovaná planétka (3730) Hurban. * 19.03.1817 Beckov, Slovensko - 21.02.1888 Hlboké, Slovensko); Noge, Július, pseudonym Juraj Vidovenec (slovenský literárny vedec, historik a kritik, 30.1.1931 Vidiná - 3.10.1993 Bratislava); Štúrovci (skupina národných buditeľov a spisovateľov okolo Ľ.Štúra)