Perom a mečom: Biografia J. M. Hurbana - Winkler, Tomáš: 1940- 1940- (Korene, 1982)
Autor označil svoju prácu ako ┤biografiu Jozefa Miloslava Hurbana┤, životopis jedného z popredných predstaviteľov nášho národnoosloboditeľského hnutia v 19. storočí, majúceho však význam aj pre dejiny literatúry, literárnej kritiky, publicistiky, ba aj pre cirkevné dejiny. Autora zaujali ┤zdravé spory┤, zápas za osobnú pravdu, za právo národa, boj proti krivdám, ktorých bolo veľa, boj proti utlačovateľom, utlačovateľským inštitúciám - ale i pocity márnosti, ktoré stíhali Hurbana, neúspechy, ilúzie a ich strata, chyby, omyly i túžba po ich náprave. Všetkým tým je Hurbanov život poznačený.