Perom a mečom: Biografia J. M. Hurbana - Winkler, Tomáš: 1940- 1940-; Bahnová, Zuzana; Hurban, Jozef Miloslav: 1817-1888 1817-1888; Štúrovci (Bratislava Tatran, 1982)
Autor označil svoju prácu ako ┤biografiu Jozefa Miloslava Hurbana┤, životopis jedného z popredných predstaviteľov nášho národnoosloboditeľského hnutia v 19. storočí, majúceho však význam aj pre dejiny literatúry, literárnej kritiky, publicistiky, ba aj pre cirkevné dejiny. Autora zaujali ┤zdravé spory┤, zápas za osobnú pravdu, za právo národa, boj proti krivdám, ktorých bolo veľa, boj proti utlačovateľom, utlačovateľským inštitúciám - ale i pocity márnosti, ktoré stíhali Hurbana, neúspechy, ilúzie a ich strata, chyby, omyly i túžba po ich náprave. Všetkým tým je Hurbanov život poznačený.
Obsah: Bolesťou som podlžen otcovi. Vyvolený z vyvolených. Vyššie lietam. Nitra milá, Nitra. Vzkriesenie slovenčiny. Pozvanie k Tatrínu. Slovensko a jeho život literárny. Proti českým hlasom. Nový vek. Bratia Slováci. Slovenské žiadosti. Svet uvidí, čo môžu Slovania. Cesta na slovanský juh. Prví víťazi, prvé obete. Krížom-krážom po Slovensku. Naše skutky ležia na bielom dni. Pod cisárskou zástavou. Trpké skúsenosti. Keď máme padnúť, aspoň nech padneme v čine a deji. Čomu nás učia dejiny. Otec národa. Literatúra. 50 zázn. lit. o knihách, zb. a archív. materiáloch v jaz. slov. a čes.
Keywords: biografie; životopisy; osobnosti literárne; život a dielo; dejiny slovenské; slovenská literatúra - texty; Winkler, Tomáš (slovenský literárny historik, kultúrny historik, literárny kritik, redaktor. Je autorom scenárov z literárnej histórie a národných dejín pre rozhlas a televíziu.* 03.01.1940 Lopej, Slovensko -); Hurban, Jozef Miloslav, celým menom Jozef Ľudovít Miloslav Hurban, pseudonymy Slavomil F. Kořennatý, Ľudovít Pavlovič, M. z Bohuslavíc, M. Selovský (bol prvý predseda Slovenskej národnej rady, slovenský spisovateľ, literárny historik, novinár, politik a organizátor kultúrneho života slovenského národného hnutia, evanjelický kňaz a vedúca osobnosť slovenského povstania 1848ľ1849. Pôvodne bol stúpenec Jána Kollára, neskôr Ľudovíta Štúra. Je po ňom pomenovaná planétka (3730) Hurban. * 19.03.1817 Beckov, Slovensko - 21.02.1888 Hlboké, Slovensko); Štúrovci (skupina národných buditeľov a spisovateľov okolo Ľ.Štúra); dejiny cirkevné; dejiny literatúry; kritika literárna; publicistika; Slovensko; Slovensko