Nesmrteľný Turms: Etruský román : (Turms Kuolematon) - Waltari, Mika: 1908-1979 (Spolok priateľov krásných kníh, 1979)
Mika Waltari siahol za námetom historického románu Nesmrteľný Turms do antického stredoveku, do obdobia grécko-perzských vojen, ktoré sa skončili víťazstvom gréckych kmeňov (480 pred n.l.). Súčasne so vzostupom Grékov rúcala sa na Apeninskom polostrove vláda Etruskov, jedného z najzaujímavejších národov antiky. Po porážke v námornej bitke (474 pred n.l.), ktorú utrpeli od gréckej flotily, etruské mestá tvoriace voľný zväzok sa postupne dostávali do područia vzmáhajúceho sa Ríma.