Pahorok (The Hill) - Rigby, Ray: 1917-1995; Richter, Milan: 1948-; Blažo, Pavol: 1943-; Hübel, František: 1934-1978 (Bratislava Slovenský spisovateĺ, 1977)
Román - úspešne sfilmovaný - otrasná výpoveď o vojne (podobne ako Potkan kráľ, Kruté more a pod.) a neľudskom režime v britskej armáde. V exotickom prostredí vojenského trestaneckého tábora v egyptskej púšti, kde sa odohráva príbeh plný napätia, spisovateľ zobrazuje galériu psychologicky individualizovaných ľudských typov, čo predstavujú dva kontrasné svety - svet dozorcov a svet trestaných vojakov, zrážajúce sa v prudkom konflikte...
Úspešne sfilmované dielo povojnovej generácie - voľné pokračovanie Pahorok z piesku
Keywords: romány autorské; Rigby, Ray (bol spisovateľom, scenáristom a tiež autorom divadelných hier. Získal rad prestížnych ocenení. Ako vojak sa zúčastnil bojov za druhej svetovej vojny a dvakrát sa ocitol vo väzenskom internačnom tábore. Zážitky a skúsenosti tu získané využil v knihách Pahorok a Pahorok z piesku. * 1917 Anglicko - 1995 Anglicko); Blažo, Pavol (slovenský typograf, gragik, fotograf a redaktor. Pracoval v Slovenskej televízii v Bratislave aj ako výtvarný redaktor vo vydavateľstve Smena. Počas svojho dlhoročného pôsobenia vo svete knihy vytvoril stovky edičných obálok a knižných úprav, za ktoré bol aj viackrát ocenený. *16.06.1943 Trnava, Slovensko -); spoločenské romány; vojnové romány; Hübel, František (slovenský maliar, ilustrátor, výrvarný redaktor vydavateľstva Mladé letá, neskôr v slobodnom povolaní. Nar. 1934 v Krásne nad Kysucou - 1978 v Bratislave); druhá svetová vojna (beletria); väznice; trestanecké tábory; britska armáda; sfilmované romány; próza; anglická literatúra - texty; Afrika; Afrika; Richter, Milan (slovenský básnik, dramatik, prekladateľ, publicista a knižný vydavateľ. * 25.07.1948 Bratislava, Slovensko -)