Kolíska spieva deťom - Rúfus, Milan: 1928-2009 1928- (Hviezdoslavova knižnica, 1979)
Ukážka: Báseň Prvý jarný deň: Je po všetkom. Mať odpočíva v kúte. Prestreli pod ňu pohodený plášť. Má útle rebierka jahniatko vyliahnuté. Pod seba močí žltý jarný dážď. Začudovane hľadí na tú mláku. Len chvostíkom mu šklbe drobný smiech. Jak na končiari, na striebornom háku za rebro visí obesený sneh.