Dlhé putovanie: Príbeh, ktorý inšpiroval nakrútenie filmu Útek zo Sibíri (The Long Walk) - Rawicz, Slavomir: 1915-2004; Kořínek, Otakar: 1946-; Putera, Augustín (Ikar Bratislava, 2011)
Slavomir Rawicz bol mladý dôstojník poľskej kavalérie. Ako príslušníka protiruskej poľskej armády, pochádzajúceho zo strednej vrstvy, ktorý navyše býval neďaleko poľsko-ruských hraníc a ovládal ruštinu, ho 19. novembra 1939 Rusi uväznili. Po surových výsluchoch v Lubianke a následnej súdnej fraške ho pre údajnú špionáž, ku ktorej sa napriek mučeniu nepriznal, odsúdili na dvadsaťpäť rokov nútených prác v gulagoch. Po trojmesačnej ceste na Sibír uprostred zimy sa mu spolu so šiestimi druhmi podarilo z gulagu ujsť. Vedel, že zostať v tábore sa rovná takmer istej smrti. Po deviatich mesiacoch nesmiernych útrap v marci 1942 boli konečne na slobode. Pešo prekonali najnehostinnejšie oblasti sveta vrátane púšte Gobi. Dlhé putovanie je jeden z najväčších pravdivých príbehov na svete o túžbe po prežití a slobode.
Keywords: romány autorské; autobiografické romány; Rawicz, Slavomir (bol poľský armádny dôstojník - poručík, ktorý bol uväznený Sovietmi po nemecko-sovietskej invázii do Poľska. Nar. 01.09.1915 Varšava, Poľsko - 05.04.2004 v Sandiacre, Nottingham, Anglicko); druhá svetová vojna (beletria); koncentračné tábory; Gulag; ZSSR; Sibír; ZSSR; úteky z väzenia; vojnoví zajatci; dokumentárne romány; Sibír; skutočné príbehy; Gulag; próza; anglická literatúra - texty