Lampa: Moderný gotický román o tajomstvách, láskach a vôňach Provensalska : (The Lantern) - Lawrenson, Deborah: 1960- (Fortuna Litera, 2012)
Z náhodného stretnutia Eve a Doma v bludisku vo Švajčiarsku vzplanie vzťah, vášnivý, ale aj plný duševného porozumenia. Eve tuší, že fascinujúci Dom je mužom jej života. Dom navrhne presťahovanie do Francúzska, kde kúpi starú opustenú provensalskú usadlosť Les Genévriers a spolu s Eve sa tam usídlia. Sú šťastní a odlúčení od sveta, obklopení hudbou, knihami, levanduľovými lánmi, nádhernou scenériou provensalského kraja. V Les Genévriers však nie je všetko tak, ako sa zdá. Vzťah medzi Eve a Domom nahlodávajú hrozivé tajomstvá, medzi starými múrmi sa ozývajú dávni duchovia. Eve sa ponára do minulosti a objavuje temné dejiny Les Genévriers, aké si v očarení rajskou krásou nevedela predstaviť. A čo ju čaká, keď začne pátrať v minulosti muža, ktorého považovala za svoju osudovú lásku?