Zrelosť krála Henricha IV.: 2. diel : (Die Vollendung des Königs Henri Quatre) - Mann, Heinrich: 1871-1950 (Spoločnosť priateľov krásných kníh, 1977)
S menom tohto autora sa viaže 18 románov, 70 noviel, početné eseje a niekoľko drám. Dvojdielny román o Henrichovi IV. vytvoril autor počas svojej emigrácie vo Francúzsku. Pripravoval sa naň 7 rokov a v krajine svojho hrdinu ho za ďalších 7 rokov napísal. Na svoju prácu bol naozaj dokonale pripravený. V zrelosti kráľa Henricha IV. sa stretnete s kráľom už ostarnutým, ktorý však nejako neupustil od svojich ideálov. Po dobytí Paríža prichádzajú ďalšie víťazstvá až po historický edikt, ktorý sa okrem jednoty Francúzsku zákonom zaručuje aj duchovná sloboda.