Zrelosť krála Henricha IV.: 2. diel (Die Vollendung des Königs Henri Quatre) - Mann, Heinrich: 1871-1950; Rampáková, Ľudmila: 1922-2003; 1922- Šimonovič, Ján: 1939-1994; Blažo, Pavol: 1943-; Hübel, František: 1934-1978 (Bratislava Slovenský spisovateĺ, 1977)
S menom tohto autora sa viaže 18 románov, 70 noviel, početné eseje a niekoľko drám. Dvojdielny román o Henrichovi IV. vytvoril autor počas svojej emigrácie vo Francúzsku. Pripravoval sa naň 7 rokov a v krajine svojho hrdinu ho za ďalších 7 rokov napísal. Na svoju prácu bol naozaj dokonale pripravený. V zrelosti kráľa Henricha IV. sa stretnete s kráľom už ostarnutým, ktorý však nejako neupustil od svojich ideálov. Po dobytí Paríža prichádzajú ďalšie víťazstvá až po historický edikt, ktorý sa okrem jednoty Francúzsku zákonom zaručuje aj duchovná sloboda.
Keywords: romány autorské; historické romány; Mann, Heinrich (bol nemecký spisovateľ, prozaik, dramatik a esejista. Brat Thomasa Manna, menej významného Carla Viktora Manna a strýko niekoľkých významných osobností. Leonia, jediná dcéra Heinricha Manna, bola vydatá za českého spisovateľa Ludvíka Aškenazyho. * 27.03.1871 Lübeck, Nemecko - 11.03.1950 Santa Monica, Kalifornia, USA); Rampáková, Ľudmila (slovenská literárna kritička a historička, prekladateľka. * 11.03.1922 Párnica, Slovensko - 08.01.2003 Bratislava, Slovensko); 16. stor; Šimonovič, Ján (slovenský básnik, esejista, prekladateľ, 17.2.1939 Siladice - 21.12.1994 Bratislava); Hübel, František (slovenský maliar, ilustrátor, výrvarný redaktor vydavateľstva Mladé letá, neskôr v slobodnom povolaní. Nar. 1934 v Krásne nad Kysucou - 1978 v Bratislave); spoločenské romány; Blažo, Pavol (slovenský typograf, gragik, fotograf a redaktor. Pracoval v Slovenskej televízii v Bratislave aj ako výtvarný redaktor vo vydavateľstve Smena. Počas svojho dlhoročného pôsobenia vo svete knihy vytvoril stovky edičných obálok a knižných úprav, za ktoré bol aj viackrát ocenený. *16.06.1943 Trnava, Slovensko -); Henrich IV.(bol francúzsky a navarrský kráľ. Roku 1598 vydal Nantský edikt, ktorým zrovnoprávnil náboženstvá a legalizoval právo na slobodné náboženské vyznanie. * 13.12.1553 Pau, Francúzsko - 14.05.1610 Paríž, Francúzsko); próza; nemecká literatúra - texty