Sedem nových nejkrásnějších divů světa - Bártová, Lucie; ISIFA a ČTK; Mareš, Zdeněk; Kaděra, Lumír (Nakladatelství XYZ Praha, 2012)
Od dob řeckého učence Filóna Byzantského, který ve své knize popsal starověkých sedm divů světa, uplynulo více než 2000 let a z jeho divů se však do dnešních dnů zachovaly jen egyptské pyramidy. Proto se před pěti lety zrodil nápad ľ vyhlásit nových sedm divů, které které si zaslouží stejný obdiv jako ty starověké. Po nich a dalších pamětihodnostech nás provede kniha Lucie Bártové doplněná o krásné fotografie a zajímavé texty.
Z obsahu: Úvod. Sedem nových divů světa: Tádž Mahal. Koloseum. Machu Picchu. Socha Krista Spasitele. Velká čínská zeď. Chichén Itzá. Skalní město Petra
Kandidáti na sedm nových divů světa: Akropole. Hagia Sofia. Neuschwanstein. Pyramidy v Gíze. Sochy na Veľkonočním ostrově. Chrámový komplex Angkor. Klášter Kijomizu. Alhambra. Kreml. Opera v Sydney. Socha Svobody. Stonehenge. Timbuktu. Eiffelová věž
Sedem divů Česka: Pražský hrad. Karlův most. Ještěd. Historické centrum Českého Krumlova. Elektrárna Dlouhé stráně. Hrad Karlštejn. Zámek Hluboká.
Keywords: dejiny kultúry; kultúrno-historické pamiatky; pamiatky staroveké; sedem divov sveta; sedem nových divov sveta; výklady; knihy populárno-náučné