Poľana - Šagát, Marián: 1935-; Vachula, Pavel; Dekrét, Jozef; Križo, Milan: 1928-; Bevilaqua, Ferdinand: 1927- (Príroda, 1981)
PODPOĽANIE tvoria okresy Detva, Krupina a Zvolen. Malebná podhorská krajina vyniká prírodnými krásami, množstvom lesov, potokov a minerálnych prameňov, ale aj jedinečnou a stále živou ľudovou kultúrou. Stratovulkán Poľana (1 458 m n. m.) sa radí medzi najvyššie vyhasnuté sopky v Európe. Územie Poľany bolo vyhlásené za chránenú krajinnú oblasť a zaradené do siete svetových biosférických rezervácií UNESCO (20360 ha). Nachádzajú sa tu vzácne ekosystémy.