Poľana - Šagát, Marián: 1935-; Vachula, Pavel; Dekrét, Jozef; Križo, Milan: 1928-; Bevilaqua, Ferdinand: 1927-; Šagát, Marián: 1935-; Michaelli, Lorenzo (Bratislava Príroda, 1981)
PODPOĽANIE tvoria okresy Detva, Krupina a Zvolen. Malebná podhorská krajina vyniká prírodnými krásami, množstvom lesov, potokov a minerálnych prameňov, ale aj jedinečnou a stále živou ľudovou kultúrou. Stratovulkán Poľana (1 458 m n. m.) sa radí medzi najvyššie vyhasnuté sopky v Európe. Územie Poľany bolo vyhlásené za chránenú krajinnú oblasť a zaradené do siete svetových biosférických rezervácií UNESCO (20360 ha). Nachádzajú sa tu vzácne ekosystémy.
Obľúbeným cieľom turistických vychádzok Podpoľaním sú zaujímavé skalné bralá, pozostatky sopečnej činnosti Poľany. Sú príťažlivým tréningovým terénom aj pre skalolezcov. K prírodným zaujímavostiam kraja patrí vodopád Bystré, Bátovský balvan, Jánošíkova skala a mnohé ďalšie.
Administratívnym centrom regiónu je okresné mesto Detva.
Obsah: Stručná história lesného hospodárstva. Slovenské národné povstanie v oblasti Poľany. Poľana a Podpoľanie dnešných dní. Rastlinstvo Poľany. Zvieratstvo Poľany a jeho ochrana. Hospodárský význam Poľany z hľadiska produkcie dreva. Prírodná rezervácia Poľana nad Detvou. Poľovníctvo na Poľane. Obrazová časť.
Mimo edície.
Keywords: Šagát, Marián (slovenský lesník, fotograf. Autor fotografií v mnohých publikáciách, časopisoch a kalendároch. Bol o ňom natočený film Kráľ Poľany. Je občan Vígľaša. Nar. 1935 Pohronský Bukovec, Slovensko -); Križo, Milan (slovenský vysokoškolský učiteľ, lesný inžinier, spevák ľudových piesní, rodák z podpolianskej obce Hrochoť. * 10.08.1928 Hrochoť, Slovensko -); Sládek, Jozef (Popredný slovenský zoológ, vedec a vysokoškolský učiteľ, profesor. Nar. 25.03.1927 v Tesároch nad Žitavou, dnešné Tesárske Mlyňany, Slovensko -); Bevilaqua, Ferdinand (slovenský lesnícky odborník, poľovnícky odborník, ochranca prírody, riaditeľ Lesného závodu v Rimavskej Sobote, Modrom Kameni a v Čiernom Balogu. Autor a spoluautor publikácií, odborných článkov o poľovníctve. * 21.10.1927 Nová Baňa, Slovensko -); lesné hospodárstvo; Slovenské národné povstanie; rastliny; živočíchy; prírodné rezervácie; poľovníctvo; fotografické publikácie; regionálne zbierky; Poľana - pohorie (Slovensko); Podpoľanie - oblasť (Slovensko); Poľana - pohorie (Slovensko); Podpoľanie - oblasť (Slovensko)