Rok s vlčicou - Žáry, Štefan: 1918-2007; Blažo, Pavol: 1943- (Bratislava Slovenský spisovateľ, 1982)
Rok s vlčicou Ś ako píše autor v úvode Ś zachycuje dojmy, poznatky, skúsenosti, úvahy a príbehy z čias jeho účinkovania v Ríme, kde v rokoch 1948Ś1950 pôsobil ako stály redaktor Československej tlačovej kancelárie.
Podkladom mu boli poznámky, ktoré si prvý rok pravidelne, takmer denne robil. Po zhruba tridsaťročnom odstupe ich vytriedil, rozvil a mierne zbeletrizoval, aby sa stali čitateľné, no pritom aby nestratili na autenticite.
Rok s vlčicou zobrazuje povojnové Taliansko. A to v kritickom období, v hodine "medzi psom a vlkom", keď staré, idylické dožíva a nové vystrkuje hmatadlá všetkých neskorších zápasov, úspechov i neduhov.
Mimo edície. Ilustr. na predsádkach.
Keywords: cestopisy autorské; romány cestopisné; spomienky; zážitky; životopisy; próza; slovenská literatúra - texty; Žáry, Štefan (slovenský básnik nadrealizmu, prozaik, esejista, prekladateľ, dramatik, autor literatúry pre deti, 12.12.1918 Poniky - 25.8.2007 Bratislava); Blažo, Pavol (slovenský typograf, gragik, fotograf a redaktor. Pracoval v Slovenskej televízii v Bratislave aj ako výtvarný redaktor vo vydavateľstve Smena. Počas svojho dlhoročného pôsobenia vo svete knihy vytvoril stovky edičných obálok a knižných úprav, za ktoré bol aj viackrát ocenený. *16.06.1943 Trnava, Slovensko -)