Detvan: Vrstovníkom. Martin. Družina. Slatinský jarmok. Vohľady. Lapačka - Sládkovič, Andrej: 1820-1872 (Hviezdoslavova knižnica, 1983)
Detvan - je lyricko-epická báseň (alebo skladba), ktorú napísal Andrej Sládkovič v rokoch 1845 až 1847. Skladba vznikla ako oslava slovenského ľudu, čomu zodpovedá aj vysoká miera idealizácie slovenského ľudu. V popredí stoja idealizované kladné morálne vlastnosti späté s čistou krásou slovenskej prírody. Detvan sa skladá z lyrickej a epickej časti: - Lyrická časť sa vyznačuje nádhernými opismi kraja pod Poľanou. Nachádzajú sa v nej aj reflexie o vlastnostiach slovenského ľudu a o perspektívach do budúcnosti. - Epická časť Detvana je menej výrazná a tvorí ju súbor niekoľkých dejových epizód, z ktorých najvýraznejšie sú únos Eleny zbojníkmi a zabitie kráľovského sokola. Dielo sa skladá z piatich spevov: Martin, Družina, Slatinský Jarmok, Vohľady a Lapačka.