Severoamerickí Indiáni: Spoznajte bohatú kultúru pôvodných obyvateľov Severnej Ameriky - od obyvateľov puebiel na Juhozápade až po inuitských lovcov na mrazivom severe (Eyewitness Guides - North American Indian) - Murdoch, David; Thurzo, Milan: 1942-; Gardiner, Lynton; Woodcock, John: 1924-; Dúbrava, Samuel: 1929-; Freed, Stanley A. (Fortuna Print Bratislava, 2002)
Viete, čo je to powwow? Zaujíma vás, kde žili kmene pôvodných Američanov? Chcete sa oboznámiť s ich kultúrou a dozvedieť sa, čo znamenajú jednotlivé ozdoby na povestných čelenkách náčelníkov? Viete, že jedine Mohavkovia sú schopní chodiť po "vysokej oceli"? To všetko aj mnoho ďalších málo známych zaujímavostí Vám prezradí táto kniha.
Obsah: Osídlenie Ameriky. Rozľahlý kontinent. Medicinmani a svet duchov. Ďaleko na Severovýchode. Irokézska liga. Tri sestry. Na pobreží stredného Atlantiku. V údolí rieky Ohio. Veľké kanadské jazerá. Prekvitajúci Juhovýchod. "Päť civilizovaných kmeňov". Na Veľkých prériách. Dakotovia (Siuxovia). Pri rieke Missouri. Vojna a mier. Tanec Slnka. Život na vysočine. Veľká panva. Kalifornskí lovci a zberači. Úžasný Juhozápad. Tí, čo žili v pueblách. Apači a Navahovia. Kmene Papagov a Pimov. V krajine totemov. Umenie, akému niet páru. Obrad zvaný potlach. Lovci Severu. V mrazivej Arktíde. Nádej zomiera posledná. Register.
Keywords: dejiny ameriky; Indiáni; Apači; Navahovia; Dakotovia; Siuxovia; Papagovia; Pimovia; lovci Severu; sprievodca; Indiáni Severnej Ameriky; Amerika - severná; príručky obrázkové; Thurzo, Milan (slovenský antropológ. Zaoberá sa problematikou fyzickej antropológie, hlavne štúdiom morfologických znakov na kostrách z archeologických vykopávok populácií avarského obdobia na Slovensku. Autor a spoluautor 30 vedeckých prác a 2 knižných publikácií. * 10.09.1942 Banská Bystrica, Slovensko -); Amerika - severná; Dúbrava, Samuel (slovenský prekladateľ z ruštiny a poľštiny. Preklady z oblastí politológie, spoločenských vied a filozofie. * 1929 Slovensko -)