Rozprávky uja Rémusa (Uncle Remus, Legends of the Old Plantations) - Harris, Joel Chandler: 1848-1908; Chmelová, Elena: 1920-1995; Machaj, Vladimír: 1929-2016; Dzurillová, Elena: 1930- (Obzor Bratislava, 1966)
Veľa, veľa podobných príhod, čerpajúcich zo životnej múdrosti ľudí žijúcich po stáročia v otroctve počul na večerných posiedkach a neskôr pozbieral a sám porozprával v knihách americký spisovateľ Jozef Chandler Harris. Pravda, neučil sa poznať zvyky, reč, zmýšľanie a rozprávky i príhody len od jedného uja Rémusa, ktorý mu krátil dlhé večery za mladi. Ako dospelý pochodil tisíce černošských osád, presedel veľa, veľa večerov medzi černochmi, aby ich poznal tak dobre, že spísal ich rozprávky a príhody...
Pre čitateľov od 11 rokov.
Keywords: rozprávky autorské; černošské rozprávky; Chmelová, Elena (slovenská spisovateľka pre deti a mládež, próza, preklad. * 02.11.1920 Budapešť, Maďarsko - 28.03.1995 Bratislava, Slovensko); Machaj, Vladimír (bol slovenský akademický maliar, ilustrátor, grafik, prvý výtvarník s akademickým vzdelaním aj pre známkovú tvorbu. Dcéra Elena Lazarová. * 08.12.1929 Martin, Slovensko - 25.11.2016 Martin, Slovensko); rozprávky o zvieratách; próza; anglická literatúra - texty; pre čitateľov od 11 rokov; Dzurillová, Elena (slovenská prekladateľka z jazykov angličtiny a nemčiny. * 01.05.1930 Bratislava, Slovensko -)