Chiméra : (Chimaira) - Manfredi, Valerio Massimo: 1943- (MW, 2003)
Autor úspešnej trilógie Alexander Veľký, ktorá vyšla nedávno vo Vydavateľstve Slovart, prináša tentoraz archeologický triler. Neďaleko Volterry, kedysi kvitnúceho etruského sídla, za nezvyčajných okolností odhalia hrobku, v ktorej sa nájdu hrôzostrašné pozostatky - kostra muža tesne objímajúca kostru záhadného zvieraťa. Podobné - alebo vari to isté zviera - sa potuluje nočnou krajinou a rozosieva smrť. Mladý archeológ rieši záhadu tejto chiméry, osudovo spojenej so sochou etruského chlapčeka, starou dvadsaťdva storočí.