Môj kamarát pes - Jakovlev, Jurij Jakovlevič: 1922-1996 (Mladé letá, 1973)
Prvá etapa tvorby Jurija Jakovleva bola básnická, jeho štýl sa rozvíjal cestou tradičných šablón sovietskej poézie pre deti, občianske a politické motívy boli neskôr vytesňované motívmi psychologickými a morálnymi. Môj kamarát pes predstavuje morálne zameraný príbeh blízky rozprávke o vzťahu chlapca a psa.