Vstup Slovákov medzi slobodné národy: Ako sa zrodila prvá republika : Fakty, spomienky a úvahy o prevratových rokoch 1918-1919 - Janšák, Štefan: 1886-1972 1886-1972 (Vydavateľstvo Spolku slovenských spisovateľov, 2006)
Kniha Štefana Janšáka, ktorý bol univerzálnou osobnosťou, inteligentom so širokým rozhľadom, mnohorakými skúsenosťami, odbornými, politickými i publicistickými, je zaujímavým čítaním tak pre historika, ktorý obdobie študoval, ako aj pre záujemcu neodborníka. Prvému poskytuje osobný pohľad, výstižný a charakteristický detail, živé sprítomnenie dejateľov a samozrejme možnosť poznať, čo si protagonisti na historickej scéne - Janšák síce nepatril medzi garnitúru, no rozhodne "bol pri tom" - mysleli, ako cítili, aké mali horizonty, túžby, presvedčenie. Iní záujemcovia o históriu popri tomto všetkom po prečítaní knihy iste pochopia, aké boli možnosti, hranice, obmedzenia, ale aj veľkosť úsilia slovenských činiteľov v čase rozchodu s Uhorskom.