Sám cez oceány: Prvý československý jachtár na ceste okolo sveta - Konkolski, Richard: 1943-; Trachta, Ján: 1914-1993; Buzinkay, Peter; Michaláč, Jozef: 1944- (Bratislava Šport, 1980)
Zaslúžilý majster športu Richard Konkolski po návratoch zo svojich ďalekých plavieb na cestách cez oceány absolvoval vyše šesťsto besied v celej Československej socialistickej republike i v zahraničí. Odpovedal na desaťtisíce otázok. Na niektoré z nich si opäť spomenul a my sa s nimi stretávame na stránkach tejto knihy.
Doslov. Dôležitejšie údaje o osamelej plavbe. Technická časť. Slovníček jachtárských výrazov.
Keywords: geografia; zemepis; cestopisy; objavné cesty; cestopisné reportáže; reportáže cestopisné; moreplavci osamelí; jachting; próza; česká literatúra - texty; Konkolski, Richard (český jachtár a osamelý moreplavec. Od mladosti sa venoval jachtingu a zvíťazil alebo sa umiestnil na poprednom mieste v rozličných jachtárskych pretekoch. Bol prvým občanom bývalého Česko-Slovenska, ktorý na jachte Niké oboplával Zem v priebehu rokov 1972ľ1975. Stal sa nositeľom titulu zaslúžilý majster športu. V júni 1982 emigroval do USA. * 06.07.1943 Bohumín, Česko -); slovník jachtárských výrazov; Trachta, Ján (bol slovenský žurnalista, prekladateľ, publicista, scenárista, osobnosť zakladateľského významu v slovenskej žurnalistike. * 31.12.1914 Betlenovce, dnes časť Michaloviec, Slovensko - 21.02.1993 Bratislava, Slovensko)