Oliver Twist : (Adventures of Oliver Twist) - Dickens, Charles: 1812-1870 1812-1870 (Vyšehrad, 1985)
Oliver Twist je realistický román anglického spisovateľa Charlesa Dickensa, ktorý vyšielv roku 1838. Román je napísaný vo forme päťdesiatich troch kapitol. Realistické prvky možno badať v opisoch miest, či v charaktere postáv. Je tu zobrazená kritika zaostalosti vtedajšej spoločnosti v sociálnych otázkach a problematika detskej výchovy.