Príhody Olivera Twista : (The Adventures of Oliver Twist) - Dickens, Charles: 1812-1870 1812-1870 (Klub mladých čitateľov, 1991)
Rozsiahly román Príhody Olivera Twista zachytáva príbehy chlapca, syna neznámych rodičov, ktorý vyrastá v obecnom chudobinci, kde ho neustále ponižujú a týrajú hladom a krutým zaobchádzaním. Po úteku do Londýna sa malý Oliver nevedomky dostáva do zločineckej bandy. Pri nevydarenom lúpežnom prepadnutí, na ktorom sa musí zúčastniť proti svojej vôli, je Oliver zranený. Keď sa chorého chlapca ujme pani Maylieová, majiteľka prepadnutého domu, so svojou mladou spoločníčkou Rose, Oliverov život sa úplne zmení... Nečakané rozuzlenie, nasledujúce po mnohých peripetiách, ktoré mladého hrdinu čakajú, prekvapí nejedného čitateľa.