Tanec s vlkmi 1 : (Dances With Wolves) - Blake, Michael: 1945- (Slovenský spisovateľ, 1992)
Dielo sugestívne zachytáva atmosféru nedotknutej rozľahlej prérie a život indiánskeho kmeňa Komančov. Hlavný hrdina poručík Dunbar má pripraviť pôdu pre vstup bielych dobyvateľov na indiánske územie, no po zoznámení sa s ich životnou filozofiou, vychádzajúcou z poznania prírodných zákonov, sa spreneverí svojmu poslaniu a stane sa jedným z nich. Na jeho rozhodnutí má svoj podiel i láska k bielej Komančke. A hoci expanzii belochov zabrániť nemôže, uvedomuje si, kde je jeho miesto a na ktorej strane treba hľadať pravdu.