Vrátim sa živý - Krno, Miloš: 1922-2007 (Mladé letá, 1982)
Hrdinské činy Jána Nálepku vpísali sa natrvalo do vedomia nášho národa i do pamäti sovietskych ľudí a plným právom si zasluhovali pre veľkosť a jedinečnosť literárne, románové spracovanie. Po odstupe času a dôkladnom preštudovaní bohatého materiálu, dotýkajúceho sa Nálepkovho života a jeho boja proti fašizmu, pristúpil Miloš Krno k biografickému románu o Nálepkovi a priblížil nám zblízka jeho bohatý život. Dej románu lokalizoval autor na východný front a v dramatickom slede udalostí ukazuje Nálepku ako citlivého človeka, búriaceho sa proti krivde, ako uvedomelého pokrokového veliteľa a vlastenca, ktorý zachraňuje životy mnohým sovietskym ľuďom priam pred očami Nemcov. Krno sa postupne sústreďuje na Nálepkovo politické uvedomenie, na nadviazanie stykov s partizánmi, na jeho prechod k nim a na odvážne hrdinské činy, zavŕšené smrťou pri oslobodzovaní Ovruče. Veľkým ideovým a umeleckým kladom tohto biografického románu je, že sú v ňom všetky hlavné črty Nálepkovej osobnosti starostlivo vyvážené, takže pred čitate