Tichá teplá vôňa zeme - Švec, Marián: 1946- (Mladá tvorba, 1985)
"Ťažiskom novely Mariána Šveca je lyrické echo spomienkových predstáv umierajúceho starca, ktorého príbeh sa stáva individuálnym svedectvom o živote vo všeobecnom zmysle, o tom, ako naši starí otcovia žili, o čo sa usilovali, aký bol ich mravný a spoločenský ideál. Autor tu vytvoril postavu živú, plastickú, vyvíjajúcu sa a v typologickom zmysle aj reprezentujúcu istý typ slovenského dedinského človeka našich novodobých dejín."