Tichá teplá vôňa zeme - Švec, Marián: 1946-; Kelemen, Ján: 1957-; Pauleová, Dana (Bratislava Smena, 1985)
"Ťažiskom novely Mariána Šveca je lyrické echo spomienkových predstáv umierajúceho starca, ktorého príbeh sa stáva individuálnym svedectvom o živote vo všeobecnom zmysle, o tom, ako naši starí otcovia žili, o čo sa usilovali, aký bol ich mravný a spoločenský ideál. Autor tu vytvoril postavu živú, plastickú, vyvíjajúcu sa a v typologickom zmysle aj reprezentujúcu istý typ slovenského dedinského človeka našich novodobých dejín."
Keywords: poviedky autorské; spoločenské poviedky; dedinské prostredie; spomienky starca; Švec, Marián (slovenský spisovateľ avedúci vysokoškolského klubu v Nitre,* 04.09.1946 Dolné Krškany, Slovensko - ); Kelemen, Ján (slovenský maliar, grafik, sochár, multimediálny výtvarník. Nar. 1957 Šurany, Slovensko -); seniori; próza; slovenská literatúra - texty