Ťomovo detstvo. Gymnazisti : (Detstvo Ťomy. Gimnazisty) - Garin-Michajlovskij, Nikolaj Georgijevič: 1852-1906 (Dobré slovo, 1983)
Hlavným hrdinom je Ťoma Kartašov. Je to citlivé chlapča, ktorého dobré šľachetné pohnútky a zápalisté plány sa neraz obracajú proti nemu. Otec je typický vojak - neprístupný, chladný, a takisto vychováva aj syna - tvrdo a prísne. Ťoma sa ho preto bojí. Iba krátky čas pred smrťou poodhalí synovi tú svoju druhú, ľudskejšiu tvár. Matka je vzdelaná, energická žena, ktorá Ťoma nesmierne ľúbi.Je to obojstranný hlboký vzťah, a preto jej vplyv na syna je najsilnejší. Pravda, jej názory, ktoré sa mu usiluje vštepiť, sú podmienené prostredím. Vnímavému chlapčaťu sa všeličo nevidí správne, ani spravodlivé nielen doma, ale aj v okolitom svete a tento dojem sa ešte umocňuje v Ťomovi gymnazistovi. Pocity nespravodlivosti a krivdy vyvolávajú v ňom odpor, protest, vôľu vzoprieť sa proti ním.