Dobrovoľný stroskotanec: Na gumovom člne za 65 dní cez Atlantický oceán - Bombard, Alain: 1924-2005; Zajíček, Juraj; Takáč, Oto; Millerová, Viera (Bratislava Osveta, 1960)
Dokážu stroskotanci prežiť? Ako? Ako sa im dá pomôcť? Kniha mladého lekára rieši pomoc morským stroskotancom, napísané veľmi dobre, zážitkovo...
Obsah: Predhovor. Prípravy. Laboratórium - materiál. Vedecké prípravy. Technická príprava cesty. Stredozemné more. Odchod. Pobrežie na dohľad. Na šírom mori. Prvé pristátie. Bitka a materiál a Tanger. Bilancia prvých výsledkov a príchod do Tangeru. Atlantik. Odchod z Tangeru. Sám na palube. Casablanca - Las Palmas. Zem, pokušenie, vykrúcačky. Človek slanej vody. Medzi dvoma vodami. Zemepisná dĺžka. Arakaka a cieľ. Zem. Záver. Zpráva monackého princa Alberta I. (17. decembra 1888).
Keywords: Bombard, Alain (francúzsky biológ. Známy moreplavec na gumenom člne za 65 dní sám v člne prešiel cez Atlantický oceán. Stal sa výskumným pracovníkom pre problematiku prežitia na mori. Nar. 27.10.1924 v Paríži, Francúzsko - 19.07.2005 v Toulonu, Francúzsko); cestopisné romány; autobiografické romány; dobrodružné romány; moreplavci; osobnosti moreplavecké; námorné cesty; cesty námorné; prežitie na mory; rozprávanie; skutočné príbehy; próza; francúzska literatúra - texty