Do hrobu sa neponáhľa - Falťan, Samo: 1920-1991; Schnitzer, Teodor: 1933-2003; Lerchová, Hana (Obzor Bratislava, 1968)
Hrdinovia knihy, sú aj nie sú historické postavy, sú to však ľudia tej doby, partizáni, vojaci a politici, Slováci, Rusi, Česi, Maďari aj Nemci. SNP malo svojich hrdinov i zradcov, svoje víťazstvá i prekážky. Autor sa v románe snažil zobraziť a ukázať nielen boj dvoch proti sebe stojacich strán, ale aj zložitosť ľudských vzťahov, ideových a politických rozporov.
Keywords: romány autorské; spoločenské romány; vojnové romány; druhá svetová vojna (beletria); Slovenské národné povstanie (beletria); próza; slovenská literatúra - texty; Falťan, Samo (slovenský historik, prozaik a politik. Pôsobil v Slovenskom národnom múzeu, venoval sa dejinám partizánskeho hnutia a SNP. * 22.02.1920 Hradište pri Poltári, Slovensko - 15.12.1991 Slovensko); Schnitzer, Teodor (bol slovenský umelec, grafik a ilustrátor. Ilustroval predovšetkým v šesťdesiatych rokoch diela Milana Ferku, Zane Greya, James Fenimore Coopera a Karla Maya. * 26.11.1933 Košice, Slovensko - ?.09.2003 Bratislava, Slovensko)