Pripravte operačnú sálu : (Připravte operační sál) - Frýbová, Zdena: 1934-2010 (Prameň, 1988)
Autorka v románe čerpá námet v kombinácií literatúry faktu a fikcie, v prostredí kardiológie a kardiochirurgie. Čitateľský úspech motivuje atraktívne prostredie nemocnice, ale najmä autorkina schopnosť preniknúť do sveta lekárov a plasticky zobraziť ich každodenný zápas o ľudské životy. Osudy protagonistu románu, profesora Talicha je dramaticky spojený s detektívnym motívom pátrania po vrahovi malých chlapcov. Vnútornú logiku a napätie majú aj rodiace sa ľúbostné vzťahy medzi profesorom Talichom a novinárkou Barborou.