Z neznámých důvodů - Frýbová, Zdena: 1934-2010 (Papyrus, 1993)
Román zavedie čitateľa do sveta vysoko špecializovaných biochemických laboratórií, na pôdu univerzít i na medzinárodné vedecké kongresy. Hrdinkou napínavého psychologického románu je ambiciózna vedecká sila, ktorá sa blíži k svetovému úspechu v biochemickom výskume, zameranom tiež na vývoj nových liekov proti rakovine. Doktorka prírodných vied Anna Berková je mimoriadne inteligentná, činorodá, vo svojom profesionálnom zaujatí k okoliu i bezohľadná mladá žena, vzbudzujúca svojimi jednostrannými záujmami a egoizmom niekdy až antipatiu. Naopak v citových vzťahoch je jej duša už od detstva ľahko zraniteľná a Anne dlho trvá, než sa rozhodne vstúpiť do manželstva s riaditeľom výskumného ústavu, v ktorom pracuje. Jej manžel sa však prejaví ako slaboch, ktorého závisť a komplexy dovedú až k absurdnému morálnemu zlyhaniu. Manželská dráma sa rozvíja do psychologického trileru o zložitosti citov, železnej vôli a chladnokrvnej odvahe jednej výnimočnej ženy.