Detvianska nátura: Humoristické rozprávky a poviedky Matúša Bicana - Zelienka, Ľudo: 1917-1977; Melicherčík, Andrej: 1917-1966; Plocháňová-Hajdučíková, Božena: 1929-; Fuchs, Ľudovít: 1926- (Banská Bystrica Stredoslovenské vydavateľstvo, 1961)
Autorove príbehy zaujali poslucháčov svojráznosťou detvianského humoru, vynaliezavosťou a ostrovtipom podpolianskych lazníkov, ktorí si vedeli poradiť v každej situácii, z každého sporu, z akokoľvek ošemetnej situácie dokázali vyjsť víťazne. V Detvianskej náture ožívajú známe postavy z rozprávania Uja z Detvy, postavy, ktoré nám pre svoj nefalšovaný charakter a samorastlý ľudový humor prirástli k srdcu.
Obsah: U nás pod Poľanou. Detstvo. Ujo Maco. Slncový kôň. Zakáľačka. Na voze do sveta. Krčmárikovia. Prvé topánky. Cap v zrkadle. Vo vlaku. Pred voľbami. Richtárkina "nemá tvár". Bača Tarkoš. Kocúr Murko. Čo ste si uvarili. Žltochvost. Predsmrtná hostina. Včelár. Preteky s financami. Kto je vinný. Obžalovaný pes. Málinčan a farár. Sedliacky rozum. Grécko-rímsky zápas. Ženba. Lanštiak. O kobylke Arane. Haringové hlavy. Zápas s medvedicou. Povstanie. Naše družstvo. Nie je krmič, ako krmič. Na rekreácii. Fluktuácia a absencia. "Vemezano". Predplatiteľka Roháča. Sila vzdelania. Stratený kanón. Doslov. Pre čitateľov od 14 rokov.
Keywords: poviedky autorské; realistické poviedky; humoristické poviedky; detvianský humor; ľudový humor; dedinské prostredie; podpolianský laz; detvianska nátura; próza; slovenská literatúra - texty; regionálne zbierky; Detva (Slovensko); Detva (Slovensko); Podpoľanie - oblasť (Slovensko); Zelienka, Ľudo, pseudonym: Ľudovít Radimovský, Ľudo Zelienka-Akela, Ľudo Zelienka-Detvan, Ľudo Zelienka-Hron, Ujo z Detvy (slovenský dramatik, novinár, publicista, pedagóg, redaktor, prekladateľ a ľudový rozprávač. * 05.12.1917 Zvolen, Slovensko - 08.08.1977 Bratislava, Slovensko); Melicherčík, Andrej (slovenský literárny historik, etnograf. * 16.01.1917 Párnica, Slovensko - 30.05.1966 Ružomberok, Slovensko); Plocháňová-Hajdučíková, Božena (slovenská grafička, ilustrátorka a karikaturistka českého pôvodu. Od roku 1952 pôsobila v humoristickom časopise Roháč, ako jedna z prvých žien, venujúca sa profesionálne kreslenému humoru. Kmeňovou pracovníčkou tohto časopisu bola neuveriteľné štyri desaťročia (až do jeho zániku). * 1929 Praha, Česko -); Podpoľanie - oblasť (Slovensko)