Potomok - Andruška, Peter: 1943- 1943- (Smena, 1987)
Hrdina románu, Sebastián Polák, je mladý človek, ktorý si už z rodinného prostredia priniesol pevný charakter, pravdovravnosť a ktorý si preto uvedomuje, napriek svojej nevyzretosti, mnohé z toho, čo iní obchádzajú, akoby to nevideli. Často aj váha, zvažuje, ale vždy sa usiluje smerovať k podstate veci. Andruška prostredníctvom tejto postavy vykresľuje proces morálneho poznania a hodnotenia, nespokojnosti a citovej i racionálnej zainteresovanosti na živote okolo nás.