Potomok - Andruška, Peter: 1943- 1943-; Krivoš, Juraj: 1960-; Gális, Jozef: 1939- (Bratislava Smena, 1987)
Hrdina románu, Sebastián Polák, je mladý človek, ktorý si už z rodinného prostredia priniesol pevný charakter, pravdovravnosť a ktorý si preto uvedomuje, napriek svojej nevyzretosti, mnohé z toho, čo iní obchádzajú, akoby to nevideli. Často aj váha, zvažuje, ale vždy sa usiluje smerovať k podstate veci. Andruška prostredníctvom tejto postavy vykresľuje proces morálneho poznania a hodnotenia, nespokojnosti a citovej i racionálnej zainteresovanosti na živote okolo nás.
Mimo edície.
Keywords: romány autorské; realistické romány; psychologické romány; próza; Andruška, Peter (slovenský básnik, prozaik a kritik. * 17.07.1943 Trnovec nad Váhom -); slovenská literatúra - texty; Krivoš, Juraj (slovenský akademický maliar, knižný ilustrátor, koláž a grafik. Študoval u prof. Albína Brunovského. * 01.08.1960 Bratislava, Slovensko -); Gális, Jozef (slovenský maliar, typograf, knižný ilustrátor, grafik. * 18.03.1939 Krušovice, okres Rakovník, Česko -)