Únos - Lexa, Ivan: 1961- 1961-; Haratík, Vlado: 1960- (Tatramedial, 2004)
Román bol napísaný na základe skutočných udalostí, ktoré sa odohrali v roku 2002. Vychádza z oficiálnych dokumentov juhoafrických a slovenských súdov, zo spomienok jedného zo spoluautorov ako aj iných materiálov.