Táto strana raja (This Side of Paradise) - Fitzgerald, Francis Scott: 1896-1940; Vilikovská, Božica: 1931-1985; Buzássy, Ján: 1935-; Krupa, Viktor: 1936-; Grečner, Dušan: 1944- (Bratislava Slovenský spisovateľ, 1985)
Život na americkej univerzite pred prvou svetovou vojnou. Prvotina Francisa Scotta Fitzgeralda Táto strana raja (vyšla v USA s veľkým ohlasom r. 1920) stojí na začiatku literatúry "stratenej generácie" ako jedno z diel tzv. džezovej éry, ktorej predstavitelia sa búria proti morálnym princípom súčasnej spoločnosti.
Autor s výrazným autobiografickým podtextom zachycuje život na americkej univerzite pred prvou svetovou vojnou a sugestívne vykresľuje atmosféru doby. Hrdina Amory Blaine, jeden z typických príslušníkov mladej generácie, prekypujúci ideálmi a snami, manévruje medzi prispôsobovaním sa bohatej spoločnosti a dezilúziou. Na jeho príbehu Fitzgerald zobrazuje intelektuálnu vrstvu, ktorá prestáva veriť starým hodnotám a hľadá nové. Prvá svetová vojna a trpké životné skúsenosti, ako je neúspech v štúdiu, tragická strata priateľa, rozchod s Isabellou a Rosalind a smrť ďalšieho priateľa formujú a pretvárajú charakter hrdinu, ktorý začína chápať prázdnotu túžob po spoločenskej kariére, k čomu sa pripája i istý pocit zodpovednosti. Na Fitzgeraldovom prvom románe je pozoruhodný epizodický rozprávačský štýl impresionistického ladenia, ktorý odhaľuje najhlbšie pocity a psychické stavy hľadajúceho mladého muža.
Z obsahu: Romantický povýšenec. Medzihra. Výchova osobnosti. Doslov: Znovuobjavený Fitzgerald (Viktor Krupa).
Keywords: romány autorské; autobiografické romány; životopisné romány; Fitzgerald, Francis Scott, celým m. Francis Scott Key Fitzgerald (americký spisovateľ románov a poviedok, považovaný za jedného z najäčších spisovateľov 20. storočia. Nar. 24.09.1896 St Paul, Minnesota, USA - 21.12.1940 Hollywood, Los Angeles, Kalifornia, USA); osobnosti literárne; Buzássy, Ján (slovenský básnik a prekladateľ. * 10.04.1935 Kočovce, Slovensko -); spisovazelia americkí; Krupa, Viktor (slovenský jazykovedec, orientalista, autor literatúry faktu, prekladateľ. * 23.12.1936 Nové Mesto nad Váhom, Slovensko -); Grečner, Dušan (slovenský akademický maliar, výtvarník, grafik, ilustrátor, autor poštových známok, žiak Albína Brunovského. * 21.08.1944 Skalica, Slovensko -); Vilikovská, Božica, rodným menom Štúrová (slovenská prekladateľka, redaktorka. * 1931 Slovensko - 02.09.1985 Bratislava, Slovensko); realistické romány; študentské prostredie; r. 1920; próza; americká literatúra - texty