Horehronský talizman - Chudík, Július: 1891-1974; Jarunková, Klára: 1922-2005 (Hviezdoslavova knižnica, 1978)
Najmä s dvoma prostrediami sú späté spomienky v tejto knihe: so slovenským Horehroním a s chronologickým panovníckym dvorom v Bulharsku. To však nenarušuje ich tematickú jednotu. Všetky hovoria priamo a s dôstojnosťou o životnej ceste ┤chudobného slovenského chlapca┤ a teda o dejinách ľudu, o jeho trpkosti, tragizme a vytrvalosti.