Čo ste chceli vedieť o rode a nemali ste sa koho opýtať: Príručka pre rozvojovú prax - Ondeková, Marcela; Očenášová, Zuzana (Nadácia Pontis, 2012)
Publikácia sumarizuje hlavné teoretické koncepty týkajúce sa rodovej rovnosti a rozvojovej spolupráce a uvádza príklady vplyvu rodovej nerovnosti na životy žien a dievčat v niekoľkých tematických oblastiach. V praktickej časti mapuje mieru uplatňovania rodovej rovnosti v práci slovenských rozvojových organizácií a prináša odporúčania, ako rodovú rovnosť zakomponovať nielen do aktivít mimovládnych organizácií, ale aj do slovenskej rozvojovej politiky. Publikácia sa primárne zameriava na praktické prepojenia rodovej rovnosti a rozvoja s cieľom preložiť teóriu do konkrétnych príkladov a priblížiť ju slovenskej realite.