Mária - Chudík, Michal: 1914-2005 (Dukla, 1977)
Michal Chudík,autor zbierky poviedok, vierohodne zachytáva cez osudy ľudí pohnuté udalosti rokov 1944-45, miestami až dokumentárne presne vykresľuje dramatické epizódy zo Slovenského národného povstania. Sústreďuje sa na odboj a národnooslobodzovací zápas vo Vysokých Tatrách, v Liptove a na Spiši.